home home
 
 
Kontakt | Mapa weba | Linkovi | HR / ENG
 
ZAŠTIĆENO PODRUČJE I LISTA SVJETSKE BAŠTINE
HORA, A NE AGER
FAROS - HVAR - STARI GRAD
GDJE JE FAROS?
OTOK PAROS
PRIRODOSLOVNE KARAKTERISTIKE OTOKA HVARA
ISTRAŽIVANJA
>Ranija arheološka istraživanja Starogradskog polja
>Istraživanje grada Farosa
>Zaštitna istraživanja u Strogradskom polju 1984-1985
>Faros i njegov teritorij 1982-1986
>Projekt Hvar – arheologija mediteranskog predjela 1987-1989
>Adriatic Islands Project 1993-1997
>Chora Pharou projekt 1995-2007
>Projekt B.A.R.C.A. nell' Adrias Kolpos 2008
>Iskopavanja grčke kule na Maslinoviku
PRETHISTORIJA
GRADINE I GOMILE OKO STAROGRADSKOG POLJA
GRČKA KOLONIZACIJA JADRANA I OTOKA HVARA
RIMLJANI NASELJAVAJU FAROS I NJEGOVU HORU
KRAJ ANTIKE I POČETAK SREDNJEG VIJEKA
MUZEJI I ZBIRKE SPOMENIKA FAROSA
ARHITEKTONSKA BAŠTINA POLJA I OKOLICE
ETNOGRAFIJA STAROGRADSKOG POLJA
OKUSI STAROGRADSKOG POLJA
NASLOVNICA  >  Faros i faroska hora  >  ISTRAŽIVANJA  >  Zaštitna istraživanja u Strogradskom polju 1984-1985  >  
Zaštitna istraživanja u Strogradskom polju 1984-1985
Stari sredjovjekovni popločani put
 Stari sredjovjekovni popločani put
Kada se 1984. godine planirala izgradnja nove ceste između novog trajektnog pristaništa u uvali Maslinica i Jelse, te njegova odvojka ka Starom Gradu, uz velike napore (jer tada Starogradsko polje nije bilo zaštićeno kao spomenik kulture) dijelom smo uspjeli  uvjeriti investitora da su neophodna sondažna iskopavanja na budućoj trasi te ceste. Veći dio te ceste bio je predviđen da prođe preko starog popločanog srednjovjekovnog puta, koji od Kupinovika ravno ide ka istoku, do raskrižja sa starom cestom za Vrbanj (taj put, pretpostavili smo, leži na trasi antičkog puta!). Bilo je to prilika da se utvrdi kakve su sve promjene nastale u proteklih 24 stoljeća u cestovnim komunikacijama unutar polja. Uspjeli smo se izboriti da postavimo deset sondi na dionici trasi duge 4 km. Rezultati su pokazali da su postojali antički putovi ali da, uslijed raznih erozija i gradnji kako bi se one zaustavile, nismo mogli utvrditi ogradne zidove iz antičkog razdoblja.

Na dijelu starog puta, na mjestu Munjače, uočili smo velike obrađene kamene blokove, ugrađene u srednjovjekovni ogradni suhozid puta. Oni su očito pripadali nekom antičkom hramu ili kuli koja je tu stajala budući da se odatle pruža pogled na cijelo polje.

Sonde, njih 12,  postavljene na odvojku puta prema Starom Gradu, odnosno prema velikoj trafostanici na položaju Starač, čija je izgradnja 60-tih i 70-tih godina temeljito uništila impresivne ostatke jedne rimske vile s mozaicima, nisu dale arheoloških nalaza, ali su zato dale  izvanredne podatke o promjenama tla koja su se na tom prostoru odvijala.

Prilikom gradnje vodovoda od uvale Basina do Jelse 1985. godine uspjeli smo istražiti dio rimskog gospodarskog objekta na položaju Ivončeve njive, koji  se nalazi na krajnjem istočnom dijelu piste sportskog aerodroma građenog 60-tih godina od strane JNA. Tom prilikom stradao je dio tog objekta, a i kameni tijesak za proizvodnju vina.

Istraživanja su potvrdila postojanje antičkog gospodarskog imanja, sa zidovima i nalazima koji se datiraju od 2. st. pr. Kr. pa do 5.-6. stoljeća naše ere. Posebno je zanimljiv ulomak antičke keramičke košnice, prvi takav otkriven unutar Starogradskog polja!

Rekonstrukcija anticke grcke keramicke kosnice otkrivene blizu Atene. Ulomci ovakvih kosnica otkriven su u Starogradskom polju. Radi se o najstarijim poznatim kosnicama u Hrvatskoj

Rekonstrukcija anticke grcke keramicke kosnice otkrivene blizu Atene. Ulomci ovakvih kosnica otkriven su u Starogradskom polju. Radi se o najstarijim poznatim kosnicama u Hrvatskoj

© 2009 - 2013 Sva prava pridržana        Autori web portala