home home
 
 
Kontakt | Mapa weba | Linkovi | HR / ENG
 
NASLOVNICA  >  O projektu  >  ZAHVALE  >  
Zahvale

Bilo bi potrebno jedno posebno istraživanje kako bi utvrdili točan broj suradnika projekta Farska hora i svih onih pojedinaca i institucija koje su nam pomogle u njegovoj realizaciji. U proteklih 26 godina doista se njih puno može nabrojati, osobito studenata arheologije i težaka koji imaju svoje posjede u polju i s kojima smo imali izuzetno korisne razgovore. Njihova imena zapisana su u formulare koje smo ispunjali za svako nalazište. Ovom prilikom nije moguće navesti ih poimenice, ali je to svakako jedna od naših idućih obaveza koju ćemo s zadovoljstvom obaviti. Bez obzira na to i u vjeri da nam ne zamjeraju, koristimo priliku da im se toplo zahvalimo.

Od kolega koje ovdje nismo spominjali, a koji su s nama surađivali na terenu, posebno smo zahvalni rano preminulim: Jurici Vrankoviću, pasioniranom ljubitelju starina iz Starog Grada, Goranu Božoviću, arhitekti krajolika i Franku Carteru, historijskom geografu. Njihov nas je gubitak umnogome usporio.

S otoka Hvara posebna nam je čast zahvaliti se kolegi Nikši Vujnoviću koji je s Vincom Gaffneyom 1987. i 1988. godine izvršio reviziju svih arheoloških nalazišta unutar i oko Starogradskog polja. Vincent Gaffney sa Sveučilišta u Birminghamu svakako je najzaslužniji za primjenu novih arheoloških metoda istraživanja na Hvaru. On je zajedno sa Zoranom Stančičem iz Centra SAZU u Ljubljani, prvi u Evropi na primjeru Hvara primjenili GIS u arheologiji (bibliografija). Također, od velike pomoći bila je suradnja s John Bintliffom sa Sveučilista u Bratfordu s kojim smo 1988 i 1989 u Starogradskom polju radili na intenzivnom terenskom pregledu, metoda koja je on uspješno razradio i primjenjivao  u  Grčkoj.

Važan doprinos u očuvanju kulturne baštine Starogradskog polja imaju udruge Pulentoda iz Starog Grada i Tartajun iz Dola.

Iz Hrvatske najveću pomoć nam je pružio kolega Slobodan Čače s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Iz inozemstva posebno mjesto imaju kolege Petar Popović iz Arheološkog instituta u Beogradu, Ivan Gams s Geološkog fakulteta u Ljubljani, Demetrije Schilardi, direktor Arheološkog instituta za Paros i Kiklade u Ateni, Peter Leach sa Sveučilišta u Birminghamu i Francesco D'Andria, arheolog sa Sveučilišta u Lecce.


© 2009 - 2013 Sva prava pridržana        Autori web portala