home home
 
 
Kontakt | Mapa weba | Linkovi | HR / ENG
 
NASLOVNICA  >  Faros i faroska hora  >  OTOK PAROS  >  
Otok Paros

Panorama otoka Parosa
Panorama otoka Parosa 

Kao što je otok Hvar okružen otocima, tako i otok Paros leži u srcu Kiklada, arhipelaga u Egejskom moru. Razdvaja ih oko 700 nautičkih milja! Paros je manji od Hvara i okruglog je oblika, sa središnjim planinskim masivom. Za razliku od ostalih Kiklada, veoma je plodan i bogat, s obiljem pitke vode. Čuven je po mramoru, koji je od svih poznatih najprozirniji, nazvanim lithos lychnitis - osvojen svjetlom lampe! Od njega su napravljene najčuvenije grčke skulpture (čuveni kipar Skopas je s Parosa), cijeli hramovi ili pak njihovi dijelovi.

Najpoznatiji Paranin je Arhiloh, tvorac jambskih stihova i pisac prvih grčkih ljubavnih pjesama: „Mirom mirisaše joj sva kosa, grud, - i starac bi se zanio". Njegov otac je početkom 7. st. pr. Kr. utemeljio Tasos na istoimenom otoku na sjeveru Egejskog mora, uz obale Trakije. Kasnije mu se pridružio i Arhiloh. Kao i Paros i Tassos je bio veliki grad - bedemi grada bili su dugi oko 4 kilometra! Jedan pisani izvor spominje da su Parani, najvjerojatnije u arhajsko doba (7.-5. st. pr. Kr.) u Iliriji osnovali Anhijalu, za koju neki drže da je mogla biti na Hvaru, ali pouzdanih tragova zasad nema.

Proći će tri stoljeća pa da Paros ponovno osnuje koloniju, ovog puta na otoku Hvaru. Nije poznat razlog slanja oko 1000 njegovih stanovnika na Hvar. Ostat će nepoznanica da li je to bilo uslijed prenapučenosti (Paros je tada bio bogat grad), ili zbog oskudice zemlje, ili možda zbog političkih neslaganja ili nečeg sasvim drugog.

 Jonski kapitel iz Arhilohova heroona - 6. st. pr. Kr., s natpisom iz 4. st. pr. Kr. na kojemu piše: Arhiloh s Parosa, sin Telesikla, pokopan je ispod ovog zavjeta: Dikomos, sin Neokreona, posvećuje.    Skulptura Nike iz Parosa - 5 st. pr. Kr.  Antički ostaci u građevinama glavnog grada otoka Parosa Parikije
Jonski kapitel
iz Arhilohova heroona 6. st. pr. Kr.,
s natpisom iz 4. st. pr. Kr.
na kojemu piše:
Arhiloh s Parosa, sin Telesikla, pokopan je ispod ovog zavjeta: Dikomos, sin Neokreona, posvećuje.
Skulptura Nike iz Parosa
5 st. prije Krista

 

Antički ostaci u građevinama
glavnog grada otoka Parosa
Parikije

Kliknite na male slike za veći prikaz

© 2009 - 2013 Sva prava pridržana        Autori web portala