home home
 
 
Kontakt | Mapa weba | Linkovi | HR / ENG
 
NASLOVNICA  >  Faros i faroska hora  >  FAROS - HVAR - STARI GRAD  >  
Faros - Hvar - Stari Grad

Povijesna jezgra Starog Grada (Foto: Pawel Jaroszewski)
Povijesna jezgra Starog Grada (Foto: Pawel Jaroszewski)

Da bi se razumjelo ranu povijest otoka Hvara i izbjeglo zabunu, potrebno je pogledati imena nekih otočkih mjesta i pokušati objasniti njihovo podrijetlo. Podrijetlo imena otoka Hvara nalazi se u grčkoj riječi ΦAPOΣ (FAROS), ime koje su Grci s otoka Parosa u Egejskom moru dali naseobini utemeljenoj na otoku Hvaru u ranom 4. stoljeću prije Krista na mjestu današnjeg Starog Grada.

Kad je Faros prestao biti neovisni grčki grad - polis, polovinom 1. stoljeća prije Krista, Rimljani su otoku dali ime FARIA. U ranom srednjem vijeku (7. do 11. stoljeće), kada su se Hrvati naselili na istočnoj jadranskoj obali, preuzeli su od zatečenog romanskog stanovništva postojeća imena mjesta, koja su zatim prilagođavali svojem, slavenskom jeziku. Tako je Faria postala Hvar, u lokalnom dijalektu For.

Opća je pojava među manjim sredozemnim otocima da je ime otoka isto kao i ime glavnog naselja na njemu (na primjer Krf, Rodos, Korčula, Vis). Današnji grad Hvar bio je glavni grad otoka od 13. stoljeća. Prije toga, glavno naselje i sjedište biskupije bio je današnji Stari Grad, nekih 20 km udaljen od grada Hvara. Ovo ime - Stari Grad - nastalo je kad je glavni grad otoka postao grad Hvar: da se razlikuju Stari i Novi glavni grad, stari Hvar je nazvan Stari Grad.

Fotogaleriju Grada Starog Grada možete pogledati - ovdje.


© 2009 - 2013 Sva prava pridržana        Autori web portala