home home
 
 
Kontakt | Mapa weba | Linkovi | HR / ENG
 
NASLOVNICA  >  Faros i faroska hora  >  
Faros i faroska hora
3D rekonstrukcija Starogradskog polja sa parcelacijom austrijskog katastra iz ranog 19. stoljeća: naznačeni su putovi na rubovima antičkih grčkih parcela, prikazana su i nalazišta grčkih i rimskih vila u polju (crvene točke)

3D rekonstrukcija Starogradskog polja sa parcelacijom austrijskog katastra iz ranog 19. stoljeća: naznačeni su putovi na rubovima antičkih grčkih parcela, prikazana su i nalazišta grčkih i rimskih vila u polju (crvene točke).
Kliknite na sliku za veći prikaz

Hora (gr. ΧΩΡΑ) je teritorij koji je bio pod upravom antičkog grčkoga grada (polis), a kako je primarna ekonomija grčkih gradova poljoprivreda, hora znači agrarno područje, za razliku od gradskog centra koji je nazivan asti (gr. ΑΣΤΥ). Postoji i predio izvan hore kojeg su koristili doseljenici i domorodci, takozvana ESCHATIA, tampon zona između njih. Služila je za lov na divljač, ispašu, proizvodnju meda i za nabavu ogrjeva. 

Hora i asti predstavlja gradsku državu ili polis (gr. ΠΟΛΙΣ). Pretpostavljamo da je farski polis s gradskim centrom u Starom Gradu obuhvaćao područje svih današnjih naselja oko polja do Jelse i Pitava.

U grčkim agrarnim kolonijama, a Faros je bila takva kolonija čiji je matični grad bio Paros na istoimenom otoku u Egejskom moru, podjela poljoprivrednog zemljišta među kolonistima bila je ključna operacija koju je trebalo obaviti tijekom osnivanja. To se dogodilo 385/4. godine prije Krista. Mreža dodijeljenih parcela bila je uvijek geometrijska (i sam pojam geometrije vezan je na mjerenje zemljišta: gr. ΓE = zemlja).

U Starogradskom polju takva mreža grčke parcelacije najbolje je očuvana na cijelom Mediteranu i to zahvaljujući suhozidinama koje su stalno kroz 2400 godina građene i obnavljane!

Tako i nije neobično što je UNESCO prepoznao Starogradsko polje kao kulturni krajolik od izuzetnog značaja i uvrstio ga na Listu svjetske kulturne baštine.

Avio snimak Starogradskog polja. Žute stelice označavaju glavne linije sačuvane grčke parcelacije iz 4. stoljeća prije Krista
Avio snimak Starogradskog polja. Žute stelice označavaju glavne linije sačuvane grčke parcelacije iz 4. stoljeća prije Krista

Kliknite na fotografije za veći prikaz.


© 2009 - 2013 Sva prava pridržana        Autori web portala